första gången jag kom i kontakt med begreppet flipped classroom så var det i form av lärare som höll på med NO-ämnen. För mig som SO-lärare kändes det logiskt med den typen av arbetsmetod där då den naturligt innehåller laborativa inlag medan det både och nu känns mer komplicerat med att få ihop bra uppgifter i SO-undervisningen (med det inte sagt att det inte går). I efterforskningar på nätet har jag sprungit på flera lärare och sidor som jag, från mitt närmast lekmannamässiga perspektiv, uppfattar som väl genomarbetade och användbara.
Flera mattelärare i min närhet har pratat om sidan Webmatte. Sidan är ett “stödmaterial för skolämnet matematik som är framtagen av Stockholms stad” och verkar vara tämligen heltäckande, både när det kommer till instruktionsfilmer och övningar. Att sidan dessutom är flerspråkig borde kunna innebära en möjlighet att använda den för elever som inte har svenska som modersmål.
I Hultsfred finns läraren Malin Hjalmarsson som flippar sin matematik. På sidan har Malin samlat en rad olika klipp som rör matematik på högstadiet och inom olika områden och den kan fungera bra som inspiration. Malin har också en youtube-kanal.
På Stagneliusskolan i Kalmar jobbar Daniel Nilsson som speciallärare med inriktning mot matematik. Daniel har även jobbat som speciallärare på högstadiet och hans, som i första hand riktar sig mot gymnasiet, har också en sektion för högstadiets matematik som för årskurs 8 och 9 är välfylld. Även Daniel har en youtube-kanal.
Även Khan Academy har så klart en sida för flippad matte precis som det finns mängder av material på youtube där en sökning på flipped math ger mer än 25 000 träffar, vilket kan vara en bra början för den som söker information.
Kommentarer
Ett svar till ”Flippad matte”
[…] Flippad matte | Mikael Bruér. Första gången jag kom i kontakt med begreppet flipped classroom så var det i form av lärare som höll på med NO-ämnen. […]