Både den som flippar sitt klassrum och de  som inte gör det kan ibland vara i behov av att kunna få snabb respons på olika uppgifter, muntliga övningar, eller liknande. Precis som med alla typer av nättjänster finns det fler än vad som går att hålla reda på. Jag tar därför bara med de jag har någon typ av koll på. Tipsa mig gärna om fler.

Padlet: Fungerar ungefär som en sorts digital anslagstavla. Du skapar en digital vägg där de som har fått länken kan klistra upp bilder och små kommentarer. Ett användningsområde för detta verktyg kan vara som exit tickets, eller som länksamling eller liknande. Väggen går dessutom att skriva ut, dela eller stänga för utomstående antingen helt eller via lösenord.

Voto: Voto är ett omröstningssystem som i sin enklaste form är både snabb och enkel. Du skapar en omröstning, delar ut omröstningen till dina elever och direkt kan de vara igång. Det finns också möjlighet att registrera konto. Med registrerat konto så går det att hålla koll på sina omröstningar och se resultat.

Socrative: Nät jag började testa digitala responsverktyg var Socrative det första jag sprang på. Det är förhållandevis enkelt att komma igång med men kräver registrering. När man väl registrerat sig finns det en rad olika verktyg från quiz till enklare frågor. Jag själv brukar mest använda den som exit ticket och det främst därför att den är väldigt snabb att få att fungera i telefon. Detta gäller särskilt om eleverna har den som app. En ytterligare fördel är att Socrative kan sammanställa och skicka resultat. Vill man ha snabb feedback på ett område är detta värdefullt.

https://www.youtube.com/watch?v=_EoJtCtOhio

Plickers: Plickers är ett responsverktyg för den som inte vill, kan, eller orkar ha eleverna till att plocka fram datorerna. Systemet funkar genom att man som lärare skriver ut lappar till varje elev som sedan, under lektionens gång, fotas av via en app i telefon eller iPad. Denna app sammanställer resultaten i realtid.

Mentimeter: Mentimeter har en rad olika funktioner där alla handlar om att på något sätt mäta åsikter, uppfattningar eller göra jämförelser. Mentimeter finns som gratis- eller betalversion. I gratisversionen, som är den jag har erfarenhet av, så går det skapa kategorier i vilka man kan lägga in frågor som sedan eleverna röstar på via telefon, surfplatta eller mobil. Svaren ploppar omedelbart upp på skärmen. Det går också att välja öppna svar och istället för staplar får man ord som flyter omkring på skärmen efter eleverna svarat.

https://www.youtube.com/watch?v=CDKDKb_Ia9w

Google Forms: Lite av den här samlingens tungviktare. Det är knappast det snabbaste eller enklaste responsverktyget. Det är däremot det mest utvecklade och mest anpassningsbara. Med googles formulär går det att göra små quizer, till undersökningar, till prov, till läxförhör till… Användningsområdena är lika många som fantasin begränsar. Med tillägget Flubaroo kan du dessutom få dina test snabbrättade, skriva feedback och skicka ut resultaten till dina elever.

 


Kommentarer

3 svar till ”Responsverktyg”

  1. […] | Mikael Bruér. Svenska | Mikael Bruér. Fysik | Mikael Bruér. Google sites | Mikael Bruér. Responsverktyg | Mikael Bruér. Både den som flippar sitt klassrum och de som inte gör det kan ibland vara i behov av att kunna […]

  2. […] Världens enklaste formulär i Google Forms. En blogg och 45 elever. The iPad Toolkit for Learning? Gafe på lågstadiet. Responsverktyg. […]

  3. […] WordPress.com – Skapa en gratis webbplats och blogg här. Blog Tool, Publishing Platform, and CMS — WordPress. Voki. Responsverktyg. […]