Presentera mera!

När jag utbildade mig till lärare diskuterades sällan presentationsteknik. Jag kom mitt i ett skifte då projektorer var något dyrt och aldrig var en fråga för skolor. Jag lärde mig hantera en tavla, tavelkritor och overhead. Jag lärde mig till och med, på min första praktik, att köra bildband från Pogo Pedagog och det är till och med så att jag minns heta diskussioner om varför man egentligen skulle ha whiteboards till. Lärare bara några år äldre än mig känner igen sig. Bara några år yngre undrar nog vad jag pratar om.

När projektorer och interaktiva tavlor började göra sitt intåg minns jag diskussionerna om Power point. Om hur svårt och tidsödande det var. Men jag minns också elevernas fascination över oss som var tidiga ute.

Idag power pointar var och varannan lärare. Ibland bra, ibland mindre bra. Death by power point har blivit ett etablerat begrepp och jag brukar ta diskussionen med mina lärarstudenter om vad, varför och hur man ska använda olika presentationsverktyg. För det finns andra verktyg, både som kan liva upp stela presentationer, men som också kan underlätta och spara tid. Det tänkte jag dela med mig av på denna sidan.

Canva

En av mina absoluta favoritverktyg på senare tid har blivit Canva. Canva är kort och gott ett designverktyg som ligger som en molntjänst är en enkel och lättillgänglig tjänst som finns både som iPad-app och för valfri dator.

Istället för att göra dina vanliga power point så gör en Canva. Allt är uppbyggt kring att det ska vara enkelt att göra snygga presentationer. I systemet finns det en mängd olika färdiga mallar och olika typer av grafiska modeller. Välj mellan simpel presentation till skivomslag till visitkort.

Att göra en presentation fungerar helt enkelt med “drag and drop”-teknik. Du drar in de element du önskar och modifierar dem för att passa färg, text eller andra saker du vill ändra.Presentationerna går också ladda ner som bild eller PDF.

Det finns även enklare redigeringsmöjligheter av bilder som du kan ladda upp och möjligheten att dela ditt arbete med andra. Självfallet finns också en betalvariant, eller snarare en möjlighet att betala för att utöka antalet designelement, även om det finns fullt tillräckligt i den fria varianten.

https://www.youtube.com/watch?v=XqYti78riU8

Haiku deck

Precis som Canva är Haiku deck en molntjänst för att tillverka enkla och snygga presentationer. Tjänsten är fri och finns både till iPad och dator och är i båda fallen tämligen enkel att komma igång med.

Att skapa presentationer är snabbt och enkelt och det finns, precis som i Canva, ett stort antal färdiga designer som går att redigera efter tycke och smak och alla presentationer kan laddas ned som PDF eller power point. En ytterligare vinst med Haiku Deck är att det går att koppla mot Flickr, Instagram eller andra tjänster där bilder finns tillgänliga.

haiku kopia

Slideshare

Slideshare är ett Facebook för alla power pointare. Sidan är egentligen vad det låter som. Det är helt enkelt en tjänst att dela och hitta Power point. Även denna tjänst är gratis och finns som iPad-app.

Ett hett tips är att söka igenom Slideshare i anslutning till arbetsområde då väldigt många lärare, från hela världen, lägger upp material där. En del är bra, annat är skräp men i minsta fall går det  att hitta gott om inspiration.


Prezi

Gillar du presentationer men tycker Canva och Haiku deck är för begränsade och Power point är tråkigt är Prezi den rätta vägen.  En elev beskrev det som Power point på speed.

Med Prezi görs visuellt levande presentationer på ett helt annat sätt. Att röra sig mellan olika slides blir till ett flöde på ett naturligt sätt.

Precis som ovanstående tjäner är Prezi molnbaserat och delbart. Det som talar mot Prezi är att det är lite meckigt att lära sig. Jag har personligen aldrig fastnat för det då jag tycker det är lite mycket arbete för lite resultat. Samtidigt har jag både elever och bekanta som gjort fantastiska saker med Prezi.

https://www.youtube.com/watch?v=YIo1RoRs3kI

PowToon

Vill man göra saker ytterligare ett steg festligare kan man ta sitt presenterande från bildspel till animationer. Det finns väl ungefär lika många möjligheter att animera presentationer som det finns animationer. Jag har dock fastnat för Powtoon på grund av en sak: Det är enkelt och det går snabbt. Nedanstående animation tog lite drygt 2 minuter att knåpa ihop.

Precis som nästan alla av de verktyg som är smidigast och enklast att använda har Powtoon färdiga mallar som går snabbt att ändra och fungerar med “drag and drop”-teknik. Powtoon är något mer komplicerat än en power point men inte knepigare än Prezi och det går förhållandevis fort att komma igång med att animera.